Beauty

Aurinko – ihon pahin vanhentaja(ko)

Beauty | 20.5.2016 | Katja Kokko

IMG_3835

Auringon sanotaan olevan ihon pahin vanhentaja. Ennenaikaisen vanhenemisen merkit liittyvät kuitenkin kohtuuttomaan auringonottoon. Oman näkemykseni mukaan ihon pahimmat vanhentajat ovat huonot elämäntavat sekä ihon hoitamattomuus.

Liiallisuuksiin mennyt auringonpalvonta lisää riskiä sairastua melanoomaan eikä korkeinkaan suojakerroin pysty suojaamaan täysin pitkäaaltoisilta UVA-säteiltä, jotka aiheuttavat melanoomaa. Meillä on jokaisella geneettinen perimämme sille, paljonko siedämme UV-säteilyn määrää elämämme aikana, mutta noin 20-30 % siitä on käytetty jo ennen 20 ikävuotta. Melanooman lisääntymisen epäillään liittyvän geneettisen perimän riittämättömyyteen ihon palamisen lisäksi.

Alkukesästä on erittäin tärkeää käyttää aurinkovoidetta (löydät oppaani parhaisiin luonnonkosmetiikan aurinkosuojiin täältä), sillä vaalea ihomme ei kestä alkukesän voimakasta aurinkoa eleltyään suurimman osan vuodesta vitivalkoisena kaukana auringosta, jonka vuoksi se palaa helposti. Ihon oman suojan aktivoituminen vie muutaman päivän auringonoton aloittamisesta (48-72 tuntia), jonka vuoksi lomamatkalla tai kesän ensimmäisten helteiden koittaessa aurinkoa tulisi nauttia kohtuudella aurinkosuojaa käyttäen. Ihon oma suoja toimii parhaiten 2-3 viikon kuluttua päivittäisen auringonoton aloittamisesta, mutta se ei suojaa liikaa säteilyä vastaan, vaan on pikkuhiljaa kehittyvä sopeutumisilmiö. Omaan suojaan vaikuttaa myös geneettinen pigmentaatiotyyppi.

Äkillinen annos tai liiallinen UV-säteily vaurioittavat ihoa salakavalasti, jonka vaikutukset näkyvät takautuen vasta 10-20 vuoden kuluttua. On totta, että liika UV-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja välillä näkeekin keski-iän ylittäneitä henkilöitä, joiden iholla on selkeät merkit, että aurinkoa on tullut palvottua liikaa. (Kaikki varmasti tunnistavat tämän tyypin, johon viittaan.) Nuorempana liiallisen UV-säteilyn merkit eivät vielä näy iholla. Ota siis aurinkoa tiedostaen ja iho suojaten.

DSC_0027

Auringon ihoa vanhentavista vaikutuksista puhutaan niin paljon, että se on saanut jotkut ihmiset käyttämään suojakertoimellista päivävoidetta jopa ympäri vuoden. Se on kuitenkin tarpeetonta, sillä auringolla on myös positiivisia vaikutuksia ihoon ja negatiiviset vaikutukset liittyvät nimenomaan kohtuuttomuuteen. Aurinkosuojakertoimen käyttö estää D-vitamiinin muodostumisen kehossa. Meidän pohjoisella pallonpuoliskollamme on niin vähän auringonvaloa suurimman osan vuodesta, että ympärivuotinen aurinkosuojan käyttö ei ole fiksua, vaan tarpeeton kemikaalikuormitus keholle. D-vitamiinisynteesiä varten aurinkoa tulisi saada kasvoille, käsivarsille ja mielellään myös jaloille 15-20 minuuttia päivässä.

D-vitamiinisynteesin lisäksi UV-säteilyllä on muitakin positiivisia vaikutuksia: se vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, parantaa vastustus- ja suorituskykyä sekä vilkastuttaa hormonitoimintaa. Käpylisäkkeen erittämän melatoniinin muodostuksen väheneminen vaikuttaa piristävästi ja lisäksi aivoissa vapautuu betaendorfineja, jotka parantavat mielialaa. Vegetatiivisen hermoston tasapainottumisen myötä uni paranee ja ärtyvyys vähenee. Lisäksi UV-säteily tekee ihon väristä kauniin – kun sitä ei nauti liikaa.

DSC_0071

Jos kohtuuttomaksi mennyttä ihon grillausta ei lasketa, ihon pahin vanhentaja ja vihollinen on auringon sijasta huonot elämäntavat sekä ihon hoitamattomuus. Tässä muutamia seikkoja:

– Pitkittynyt stressi

– Väärin koostettu tai ravinneköyhä ruokavalio

– Suoliston huono kunto

– Prosessoitu ruoka

– Alkoholin liika kulutus

– Tupakointi (vanhentaa ihoa huomattavasti enemmän, kuin UV-säteily)

– Liikunnan puute

– Riittämätön uni ja levon puute

– Itsensä kokeminen onnettomaksi ja ahdistuneeksi

– Tyytymättömyys omaan työhön

– Jatkuva huoli esim. raha-asioista tai ihmissuhteista

– Synteettinen kosmetiikka, joka koostuu keinotekoisista ja petrokemian raaka-aineista, iho jää täysin vaille ravinteita

– Ihon täysi hoitamattomuus

DSC_0226

Kun listaa tarkastelee, niin kysehän on aivan elämän perusasioista, joista moni on kytköksissä toisiinsa. Uskon vahvasti, että nämä seikat koskettavat suurinta osaa meistä paljon vahvemmin, kuin liiallinen auringon palvominen. Panostamalla näihin asioihin, aurinkoa voi kyllä ottaa, kun muistaa kohtuuden, ihon totuttelun sekä riittävän aurinkovoiteen käytön. Suojakerroin on tarpeellinen vain lomamatkoilla, aurinkoisilla hiihtoreissuilla tai kesällä suorassa auringossa pitkiä aikoja oleskellessa. Tällöin iho vanhenee taatusti kauniisti. Liikapigmentaation ehkäisy on ainoa seikka, jolloin suojakertoimellista päivävoidetta tai meikkipohjaa on hyvä käyttää loppukeväästä lähtien aurinkoisina päivinä, jos oleskelee paljon ulkona.

Kuinka paljon te otatte aurinkoa kesällä? Millaista suojakerrointa käytätte ja kuinka pitkään? Käytätkö suojakertoimellista voidetta ympäri vuoden?

P1018517

Kuvat Katja Kokko

Lähde Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Avainsanat: , , , ,